top of page
Search
  • Shokar Shoe Care & Cleaning

Почистване и Поддръжка на Обувки от Велур

Велурът е материал, който притежава изкусното умение да добавя онзи „смарт“ завършек към всеки аутфит. И въпреки че той е абсолютно достъпен и може да го откриете под различна форма в повечето тоалети (все по-често го виждаме в дизайна на ежедневните трейнъри например), велурът оставя едно усещане за стил, изисканост и дори лека претенциозност.


Освен от изчистения му външен вид, до някаква степен това се дължи и на изключително трудната му поддръжка, особено в смесени климатични условия, като тези из нашите географски ширини. Тук два сезона вали дъжд, а един - сняг. В 70% от годината по улиците ни е кално. Уви, поради специфичната си текстура, велурът се цапа по-лесно в сравнение с други тъкани и неслучайно някои хора избягват покупката на обувки от велур. Въпреки всичко, един хубав велурен чифт е скъп не само за бюджета, но и за сърцето и да го държим в кутията просто не е рентабилно. Да го запазим такъв, какъвто сме го обикнали за пръв път, не е лесна задача. Добрата новина е, че не е и невъзможна - напротив.


Какво представлява велурът

Нека започнем оттам, че велурът преди всичко е кожа. За да се превърне тя във велур, вътрешната ѝ част се третира с пясъчно шлифоване. По този начин, материята добива този неповторим мек допир, което я прави и по-уязвима. Кожата сама по себе си е издръжлив на вода материал. Следователно – велурът също - по различен начин, но все пак издръжлив, противно на някои твърдения. Изкуственият например е още по-устойчив на мокрене. Един лесен трик, с който може да различите натурален от синтетичен велур, е с капка вода върху плата – естественият веднага я поема, докато изкуственият оставя капчицата на повърхността.


Правилно и неправилно третиране на велур

Ако сте имали лош опит с този материал, по всяка вероятност сте нарушили някое от „неписаните правила“ при грижата за велурени обувки. Някои от тях са: “забрана” на употребата на химически препарати при почистване, прекалено мокрене и още по-лошото следствие – сушене със сешоар, в сушилня, до печка и т.н. Към „забранените“ действия спада дори почистването само на едната обувка, в случай че единствено тя е била замърсена. Резултатът – двете обувки никога няма да изглеждат по един и същ начин повече, ако са третирани различно. Нещо, за което не бива и да помисляте, е прането, било то и на ръка. Прекомерното мокрене и сапунисване ще съсипят велурения чифт.

Нежен като кадифе, велурът и всяко негово влакънце, което е било обработвано неправилно, променя структурата си, което оставя трайни следи, ясно различими на повърхността. Меките нишки имат изумителна памет, но въпреки всичко не е невъзможно да се възвърне оригиналният им вид.

За щастие, има начин за справяне с този фантастичен материал - натуралните продукти умело отделят мръсотия, мазни или други петна от велура. Почистващ препарат с естествени масла ще възвърне оригиналната красота на нежната тъкан.


Професионално почистване на велурени обувки

След всичко, което синтезирахме за поддръжката на велура, ако не невъзможна, то звучи изключително пипкава задачата да се справите с велурен чифт и неговата грижа сами вкъщи. Истината е, че за професионалист почистването на велур е тънка, но точна наука. Бързаме да ви успокоим и да ви напомним, че услугата някой друг да се грижи за вашите обувки съществува и става все по-достъпна и търсена.

Shokar e концепция за цялостна грижа за обувки, която включва както почистване, така и поддръжка. Освен че обувките ви ще бъдат перфектно дезинфекцирани и освежени, те ще възвърнат цветовете и допира, който ви липсва от времето, в което обувката ви е била нова.
Как постигаме това? Чрез индивидуална към материята грижа само и единствено на ръка. Всяка четка, с която си служим, е специално подбрана за вашата обувка, а нашите движения и натиск – водени от структурата на тъканта. Не на последно място – почистващите ни продукти са разработени изцяло на природна основа. Не вярваме на химията, не я харесваме и не работим с нея. По този начин намаляваме до минимум и токсичният отпечатък, който оставяме.

Относно любимия ви велурен чифт – препоръчваме да не стигате до момент, в който чакате той тотално да се измени. Поддържайте го. При велура има едно просто решение, което може да удължи неговия живот и то е превенцията. С редовно и правилно почистване, импрегнация и грижа, любимите ви велурени обувки ще се отплащат с чара си дълго време.


Свържете се с нас през контактната форма тук в сайта на Shokar, за да заявите професионално почистване за своите обувки. Можете да ни откриете и на една от трите ни локации в София - в Изток, Лозенец, Борово, Младост, Бели Брези или да ни изпратите обувките си по куриер.


Посетете и www.shokar.shop, за да научите повече и за първия ни собствен натурален продукт за неутрализиране на миризми и повърхностни замърсявания Shokar Probiotic Shoe Spray.

#shoecarematters #shoecleaning #naturalproducts #sustainability #shoecare #shoecleaning #shoelaundry #shoeshine


86 views0 comments
bottom of page