top of page
Search
  • Shokar Shoe Care & Cleaning

Почистване на Обувки - Отношението е Грижа

Updated: Aug 15, 2021


“По дрехите посрещат” казват. А ние вярваме, че е “по обувките”. И обясняваме защо.


Човек показва своя светоглед чрез грижа към себе си. Точно като в инструкциите на борда - “сложете маската първо на себе си, за да сте от полза за другите”. Звучи егоистично, но е животоспасяващо. Хората, които са старателни в отношението към личността си, обикновено полагат грижа и за всичко друго в живота си - от отношенията с околните, до това да пазят любимите си вещи във времето. Поставят си високи стандарти и без да искат заразяват с добър пример. Този тип хора умее да подбира качествено, а с това заявява и позицията си срещу безразборното консуматорство. А на техния етикет в обществото пише “ценители”.Сами ли да почистим своите обувки?


Ценителите имат отличителна черта - те уважават чуждия труд и знаят, че професионализма си струва. Защо? Много е просто - когато се довериш на специалист, рядко оставаш разочарован. В същото време пестиш усилия, които можеш да вложиш там, където е твоята сила. За разлика от чудесната, но само на теория, DIY философия.

Всеки се е опитвал сам да се справи в дадена ситуация - с боядисване на стена вкъщи, зашиване на скъсана дреха или почистване на обувки. Тези начинания звучат банално и простичко, особено последното, но намерението често се превръща във фиаско.


Лоши примери за чистене на обувки.


Ето позната ситуация - припомнете си онзи едва ли не филмов момент, в който отваряте кутия с нови обувки, слагате ги и излизате навън. Минус неудобството от първото носене, от което пришки излизат по-често, отколкото бихте признали. Но въпреки това носите новия чифт с вдигната глава и стиснати зъби, защото е страхотен, нов и най-вече – чист. Още с първото слагане, уви, подметката се цапа. Тук и една мокра кърпичка върши вълшебна работа и обувките са почти чисти. На следващото носене, обаче, малко преди полунощ, червено вино попада нескопосано върху светлия велур. Кърпичката няма сила върху тази катастрофа и тук инстинктивното „решение“ е гъба със сапун.


Истината е, че велур и гъба нямат място в едно изречение, затова ви молим - не правете това вкъщи. Почистването на обувки от велур е особено трудно и изисква. особено внимание.


Чували сме за още несполучливи практики. Сода за почистване на бели обувки - точно така, от онази готварската. Обезмаслител за почистване на обувки от естествена кожа - скъп и чувствителен материал в комбинация със същия препарат, който само в краен случай използваме за загоряло. Разочарование след неумело почистване на обувки от набук, както и абсолютно съсипани чифтове след почистване на обувки от велур. И една вечна “класика” – пералнята. Уредът, който унищожава всичко попаднало в него, освен дрехи (макар, че историята помни всички съсипани пуловери) – мобилни телефони, забравени банкноти и уви - маратонки.


Професионално почистване на обувки


Спираме с лошите примери, за да обърнем внимание на добрите и да се върнем към факта, че да поверите задачата на специалист, ще ви спести разочарования. Професионалната грижа за обувки може да изглежда като някакъв митичен процес, който никой не е виждал и сякаш магически преобразява неузнаваемо смачкани обувки в тези на Дороти от „Магьосникът от Оз“. Но истината е, че зад услугата стоят две опитни ръце, които хващат четката и препарата и знаят точно колко внимателно и по какъв начин да почистят всяка малка фуга и отделна тъкан. А щом споменахме препаратите – нека уточним, че когато става дума за обувки, химията е табу. Професионалното и ефективно почистване на обувки постига резултатите на химическо чистене без химията. Обувките се нуждаят само от натурални продукти, за да живеят дълго и щастливо. Изразът, че природата е по-силна от всичко, не е случаен.
Shokar e услуга за професионално почистване на обувки, която има една цел - да бъдем съмишленици в добрия пример. Да си партнираме с ценителите. Да увеличим живота на важните неща. Да полагаме грижа за себе си и околните, да избираме внимателно, да отсяваме качеството, да ограничим количеството. Да правим всички тези стъпки, но без да оставяме отпечатък върху природата. Да показваме и създаваме отношение. Защото както започнахме още в началото - “По обувките посрещат, по отношението изпращат”.


Свържете се с нас през контактната форма тук в сайта на Shokar, за да заявите професионално почистване за своите обувки. Можете да ни откриете и на една от трите ни локации в София - в Изток, Лозенец, Борово, Младост, Бели Брези или да ни изпратите обувките си по куриер.


Посетете и www.shokar.shop, за да научите повече и за първия ни собствен натурален продукт за неутрализиране на миризми и повърхностни замърсявания Shokar Probiotic Shoe Spray.

#shoecarematters #shoecleaning #naturalproducts #sustainability #shoecare #shoecleaning #shoelaundry #shoeshine #probioticshoespray
283 views0 comments
bottom of page